Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza z tuńczykiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pizza to sprawdzony pomysł na ciepłą kolację.

Pizza z tuńczykiem.

Składniki:

Pizza z tuńczykiem.

 

  • mąka 3 szkl
  • drożdże 25 g
  • oliwa 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier szczypta
  • tuńczyk 1 puszka
  • kukurydza 1 puszka
  • pomidory 2 szt
  • ogórek kiszony 2 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • oregano siekane 1 łyżeczka
  • ketchup 3 łyżki
  • ser żółty 1/2 szkl

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza z tuńczykiem.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 1 szkl ciepłej wody, wsypać mąkę, sól, wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po około 15-20 minutach wlać oliwę i wyrobić ciasto, odłożyć do wyrośnięcia na kolejny kwadrans. Gotowe ciasto rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy. Posmarować ketchupem, oprószyć ziołami, posypać połową startego sera. Cebulę, pomidory i ogórki pokroić na kawałki i wyłożyć na ciasto. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy i ułożyć na warzywa. Posypać pozostałym żółtym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 20 minut.