marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z tuńczykiem i serem kozim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pizzę chętnie jada się na obiady lub kolacje,a czasami na drugie śniadanie.Połączenie tuńczyka z kozim serkiem to dobry wybór i smak+ zioła suszone.

Pizza z tuńczykiem i serem kozim

Składniki:

Pizza z tuńczykiem i serem kozim

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki pasty pomidorowej lub paprykowe j"Ajwar",
  • 2 puszki tuńczyka w zalewie lub oleju,
  • 30 dag. serka koziego,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.szałwia,oregano, bazylia,
  • 2 łyżki oleju na blachę.

 

Sposób przygotowania:

Pizza z tuńczykiem i serem kozim
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody i odstawić na kwadrans. później przesiać do misy mąkę,wlać zaczyn, dodać oliwy ze trzy łyżki i sól. Wyrabiać i zagnieść oraz odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Tuńczyk przełożyć z puszki na sitko, aby obciekła zalewa lub olej,a następnie rozgnieść widelcem na talerzu. Kozi ser pokroić na plasterki, a zioła przygotować pod ręką do użycia. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę natłuścić lekko i wyłożyć wyrośniętym drożdżowym ciastem. Wierzch ciasta posmarować pastą pomidorową, na to kłaść miazgę z tuńczyka, plastry sera koziego i rozetrzeć nań zioła suszone w dłoniach. Wstawić blachę do gorącego piekarnika na 30 min. i nastawić minutnik. Po upieczeniu wyjąć i pokroić radełkiem do pizzy i spożywać.