Sposób przygotowania:
Pizza z tuńczykiem i oliwkami
CIASTO: w letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać oliwę, mąkę, na koniec sól i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Przygotować składniki: tuńczyka osączyć z zalewy, cebulę obrać i pokroić w piórka, oliwki osączyć i pokroić każdą na około 3- 4 plasterki, pomidory osączyć z oleju i pokroić na paseczki, ser żółty zetrzeć na tarce. Ciasto krótko wyrobić, podzielić na pół i rozwałkować. Oba placki posmarować cienko sosem pomidorowym, rozłożyć tuńczyka, cebulę i pokrojone suszone pomidory. Posypać żółtym serem, nałożyć pokrojone czarne oliwki. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Pizze piec około 20 minut. Pokroić w trójkąty i podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.