zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Pizza z tuńczykiem i kukurydzą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonała, jarska pizza, na cienkim, aromatycznym cieście z mąką pełnoziarnistą, z tuńczykiem, kukurydzą, cebulką i mozzarellą.

Pizza z tuńczykiem i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z tuńczykiem i kukurydzą

 

  • Ciasto , ilość na blaszkę 30 x 36 cm

 

  • 2,5 dag drożdży
  • 165 ml ciepłego mleka lub wody, lub pół na pół
  • 12,5 dag pszennej mąki
  • 12,5 dag mąki pszennej razowej
  • 55 ml oleju ( u mnie ryżowy)
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • łyżka ziół dalmatyńskich
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • Dodatki:
  • mocno pikantny ketchup ( u mnie ognisty Kamisa) do posmarowania ciasta
  • 2-3 łyżki pomidorów suszonych z bazylią
  • 200 -300 g tuńczyka w sosie własnym
  • szklanka kukurydzy konserwowej
  • po jednej cebuli białej i czerwonej
  • ser mozzarella kosteczki do pizzy ( 25 dag )
  • 15 -20 dag żółtego tartego sera ( gouda, edamski)

 

Sposób przygotowania:

Pizza z tuńczykiem i kukurydzą
Ciasto: Mąki wsypuję do miski, dodaję cukier, sól, przyprawy. W wodzie i mleku mieszam drożdże, i dodaję mieszankę do mąki, całość mieszam, następnie wyrabiam mięciutkie i elastyczne ciasto. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem, i rozciągam rękami na całej powierzchni.

Dodatki: Na cieście rozsmarowuję ketchup i posypuję suszonymi pomidorami z bazylią. Posypuję częścią sera tartego, i rozkładam pokrojoną w półplasterki cebulą ( czerwoną i białą) . Następnie rozkładam odsączonego z sosu tuńczyka, posypuję odsączoną kukurydzą. Na wierzch rozkładam mozzarellę i resztę tartego sera.

Pizzę wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 25 minut ( do zrumienienia ciasta)

Jako dodatek proponuję pikantny ketchup i sos czosnkowy, pyszności.
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą
Mąki wsypuję do miski, dodaję cukier, sól, przyprawy. W wodzie i mleku mieszam drożdże, i dodaję mieszankę do mąki, całość mieszam, następnie wyrabiam mięciutkie i elastyczne ciasto.
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą
Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem, i rozciągam rękami na całej powierzchni. Na cieście rozsmarowuję ketchup i posypuję suszonymi pomidorami z bazylią.
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą
Posypuję częścią sera tartego, i rozkładam pokrojoną w półplasterki cebulą ( czerwoną i białą) . Następnie rozkładam odsączonego z sosu tuńczyka, posypuję odsączoną kukurydzą. Na wierzch rozkładam mozzarellę i resztę tartego sera.
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą
Pizzę wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 25 minut ( do zrumienienia ciasta) Jako dodatek proponuję pikantny ketchup i sos czosnkowy, pyszności.