WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pizza z warzywami (bezmięsna)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza z warzywami to mój pomysł na bezmięsne danie obiadowe. Jest kolorowa i ładnie wygląda. Jest zdrowsza i lżejsza od tradycyjnej.

Pizza z warzywami (bezmięsna) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z warzywami (bezmięsna)

Ciasto

Dodatki

  • 2-3 łyżki ketchupu
  • Zioła włoskie do posypania
  • Ok. 400 g mieszanki warzyw na patelnię
  • Ok. 10 dużych plastrów żółtego sera
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka magii
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kilkanaście czarnych oliwek
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pizza z warzywami (bezmięsna)

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Resztę składników na ciasto umieścić w misce. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować warzywa.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić warzywa mrożone. Smażyć pod przykryciem aż będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i magii. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ciasto wyrośnięte rozwałkować na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ketchupem. Posypać ziołami włoskimi. Ułożyć plastry sera. Posypać posiekaną cebulą. Rozłożyć usmażone warzywa i pokrojone oliwki.

Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Pokroić na kawałki i podawać na gorąco.

Pizza z warzywami (bezmięsna)
Usmażone warzywa rozłożone na żółtym serze
Pizza z warzywami (bezmięsna)
Plastry żółtego sera rozłożone na cieście drożdżowym
Pizza z warzywami (bezmięsna)
Rozwałkowane ciasto posmarowane ketchupem i posypane ziołami
Pizza z warzywami (bezmięsna)
Wyrośnięte ciasto drożdżowe na spód do pizzy

Tagi:

dania