kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pizza z wędzoną makrelą i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapraszam na smaczną pizzę. Przygotowana z dodatkiem z wędzonej makreli, pomidorków i kukurydzy. Polecam na kolację

Pizza z wędzoną makrelą i pomidorkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z wędzoną makrelą i pomidorkami

na ciasto :

pozostałe składniki :

  • 1 mała wędzona makrela
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 4 plastry żółtego sera
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • tortownica o śr 18
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pizza z wędzoną makrelą i pomidorkami
Ciasto: składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ściereczką przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce ( u mnie 40 minut ).

Od ości i skóry oddzielamy mięso z ryby. Żółty ser kroimy w drobną kostkę. Pomidorki myjemy i osuszamy ściereczką, kroimy na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy na sitku. 

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy połowę sera, mięso z ryby, pomidorki, kukurydzę i resztę sera. Posypujemy przyprawami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 - 30 minut.

Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.

pozostałe składniki :

Pizza z wędzoną makrelą i pomidorkami
Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy.
Pizza z wędzoną makrelą i pomidorkami
Mięso z makreli przekładamy na ciasto.
Pizza z wędzoną makrelą i pomidorkami
Następnie układamy pomidorki, kukurydzę.
Pizza z wędzoną makrelą i pomidorkami
Posypujemy przyprawami i posypujemy pokrojonym serem.

Tagi:

dania pizza