Sposób przygotowania:
Pizza z makrelą
CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej olej, jajko, zioła i sól. Do tak przygotowanych składników wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto około 10-15 minut. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrasta około 50 minut. Wyrośnięte wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy nadzienie. Pieczemy.
NADZIENIE: Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem. Makrele obieramy ze skóry i ości. Delikatnie rozdrobnioną w dłoniach układamy na ketchup. W dalszej kolejności wykładamy przekrojone na połowę czarne oliwki. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki pomidora. Pizzę pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180°C.Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy go na pizzę pod koniec pieczenia. Gdy ten się rozpłynie ciasto wyjmujemy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy!
NADZIENIE: Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem. Makrele obieramy ze skóry i ości. Delikatnie rozdrobnioną w dłoniach układamy na ketchup. W dalszej kolejności wykładamy przekrojone na połowę czarne oliwki. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki pomidora. Pizzę pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180°C.Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy go na pizzę pod koniec pieczenia. Gdy ten się rozpłynie ciasto wyjmujemy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy!
AniaHania