SUPERPRZEPIS

Pizza z makrelą

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Pizza z makrelą Więcej zdjęć (5)

Takie połączenie składników gorąco polecam! Makrela już sama w sobie smakuje pysznie, a w połączeniu z serem i oliwkami nadaje pizzy rewelacyjny smak!

Składniki:

Pizza z makrelą

 

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 150 ml mleka,
  • 3 dag drożdży,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 jajko do ciasta,
  • 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • jajko do posmarowania ciasta
  • Nadzienie:
  • 2-3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego (lub ketchupu domowej roboty),
  • 1,5 sztuki wędzonej makreli,
  • 1 pomidor,
  • kilka czarnych oliwek,
  • 80 - 100 gram sera mozzarella,
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pizza z makrelą
CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej olej, jajko, zioła i sól. Do tak przygotowanych składników wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto około 10-15 minut. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrasta około 50 minut. Wyrośnięte wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy nadzienie. Pieczemy.

NADZIENIE: Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem. Makrele obieramy ze skóry i ości. Delikatnie rozdrobnioną w dłoniach układamy na ketchup. W dalszej kolejności wykładamy przekrojone na połowę czarne oliwki. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki pomidora. Pizzę pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180°C.Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy go na pizzę pod koniec pieczenia. Gdy ten się rozpłynie ciasto wyjmujemy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy!
Pizza z makrelą
Do mąki dodajemy pozostae składniki ciasta
Pizza z makrelą
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Pizza z makrelą
Na ciasto wykładamy makrelę i przekrojone oliwki
Pizza z makrelą
Na koniec wykładamy plasterki pomidora. Pieczemy