aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Rybna pizza z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najbardziej zaskakujące danie argentyńskie. Pizza, w której tradycyjne ciasto drożdżowe zostało zastąpione rybą o białym mięsie.

Rybna pizza z fasolką szparagową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rybna pizza z fasolką szparagową

 

 

 

  • sos pomidorowy:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 6-8 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Rybna pizza z fasolką szparagową
Filety z dorsza rozcinamy tak, aby były w miarę cienkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy przecier pomidorowy (passatę)oraz przyprawy, gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje, studzimy. W żaroodpornym lub siliconowym naczyniu (ja uzyłam siliconowej tortownicy) układamy warstwę ryby, rozprowadzamy na niej sos pomidorowy, na nim rozkładamy rozmrozoną fasolkę szparagową i porozrywany ser mozzarella. Pieczemy w pikarniku nagrzanym do 180 st.C około 30 minut. Podajemy gorące.
Rybna pizza z fasolką szparagową
Rybna pizza z fasolką szparagową