Sposób przygotowania:
Pizza z ziemniakami i rozmarynemCiasto
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, oliwę, drożdże i wodę. Zagnieść ciasto na oprószonym blacie i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne. Kolejno ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Formowanie kształtu
Ciasto podzielić na dwie równie porcje. Rozwałkować na prostokąty o wielkości 20 x 35 cm. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (W przepisie jest mowa, aby ciasto dodatkowo posypać 1-2 łyżkami kaszy na polentę. Jako, że nie miałam kaszy kukurydzianej, pominęłam ten składnik)
Nakładanie dodatków
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście, tak aby zachodziły na siebie. Kolejno posypać świeżym rozmarynem i polać oliwą z rozgniecionym czosnkiem (można użyć gotowej oliwy czosnkowej). Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 230-250°C przez ok. 15 minut, do momentu aż ciasto i ziemniaki zrumienią się i będą chrupiące.