Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pizza z ziemniakami pewnie brzmi trochę dziwnie, ale gwarantuję Wam, że pokochacie ten smak!

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

Składniki:

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pizza z ziemniakami i rozmarynem
Poniżej przedstawiam poszczególne etapy przygotowania pizzy.

Ciasto

Pizza z ziemniakami i rozmarynem
Zdjęcie do przepisu - Pizza z ziemniakami i rozmarynem. - Hrabina w kuchni

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, oliwę, drożdże i wodę. Zagnieść ciasto na oprószonym blacie i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne. Kolejno ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Formowanie kształtu

Pizza z ziemniakami i rozmarynem
Zdjęcie do przepisu - Pizza z ziemniakami i rozmarynem. - Hrabina w kuchni

Ciasto podzielić na dwie równie porcje. Rozwałkować na prostokąty o wielkości 20 x 35 cm. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (W przepisie jest mowa, aby ciasto dodatkowo posypać 1-2 łyżkami kaszy na polentę. Jako, że nie miałam kaszy kukurydzianej, pominęłam ten składnik)

Nakładanie dodatków

Pizza z ziemniakami i rozmarynem
Zdjęcie do przepisu - Pizza z ziemniakami i rozmarynem. - Hrabina w kuchni

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście, tak aby zachodziły na siebie. Kolejno posypać świeżym rozmarynem i polać oliwą z rozgniecionym czosnkiem (można użyć gotowej oliwy czosnkowej). Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 230-250°C przez ok. 15 minut, do momentu aż ciasto i ziemniaki zrumienią się i będą chrupiące.