aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Pizzerinki z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wyśmienite smakołyki na śniadanie, obiad i kolację! Lubię urozmaicać sobie jedzenie wprowadzając takie smakołyki!

Pizzerinki z dodatkami

Składniki:

Pizzerinki z dodatkami

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 2 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 500 ml letniej wody
  • Dodatkowo:
  • 10 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 1 przyprawa do pizzy
  • 20 dag szynki
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 pomidor
  • 4 pieczarki
  • 1 papryka

 

 

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z dodatkami
Wykonanie: Ciasto: Drożdże rozrabiamy z cukrem, ciepłą wodą i 8 łyżkami mąki. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, olej i sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki i każdą spłaszczamy tak aby miały średnicę 10 centymetrów. Pizzerki układamy na formie wyścielonej pergaminem i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy przecierem i posypujemy przyprawą do pizzy. Układamy na każdej pizzerce, szynkę, pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę, plasterki pomidora i ścieramy żółty ser. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.