dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placek adwokatowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wilgotne, bardzo aromatyczne i pyszne ciasto z dodatkiem ajerkoniaku. Proste w przygotowaniu smaczne ciasto.

Placek adwokatowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placek adwokatowy

 

  • kostka margaryny
  • 2 szkl cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 2 1/4 szkl mąki
  • 15 łyż oleju
  • 10 łyż adwokata
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Placek adwokatowy
W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, adwokatem oraz z 2 łyżkami wody. Gotujemy około 10 minut. Następnie studzimy. Żółtka ucieramy z masą adwokatową. Odlewamy 1/2 szkl masy. Do pozostałej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy ok 50 minut w 180 stopni. Gorącą babkę smarujemy odstawioną masą i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!
Placek adwokatowy
Alkohol gotujemy z cukrami, tłuszczem oraz wodą.
Placek adwokatowy
Masę alkoholową dokładnie mieszamy z żółtkami.
Placek adwokatowy
Na koniec do ciasta dodajemy pianę z białek.