Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z nutą advvokata i rumu
Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać wodę i olej. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem i dodać do żółtek. Z białek ubić pianę, dodac do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na pół do jednej częsci dodać kakao . Piec osobno w wyłożonej papierem małej tortownicy 24 cm . przez ok 40 min w 170 * C. Po wystudzeniu obydwa placki przekroić na pół. Masa z adwoKatem: Do utartego do białości masła dodawać po łyżce masy adwokatowej. Krem czekoladowo-rumowy: 2 i 1/2 szkl mleka zagotować z cukrami , w osobnej misce rozmieszać budyń , mąkę i 1/2 szkl mleka. Rozmieszaną mąke i budyń wlać do mleka i zagotować aż delikatnie zgęstnieje. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce wystudzonego budyniu , na koniec wlać rum . Ciasto: na jasny blat wyłożyć połowę masy z adwokatem, przykryć ciemnym , posmarować masą kakaową przykryć jasnym blatem , posmarować reszta masy adwokatowej, przykryć ciemnym ciastem , udekorować reszta masy czekoladowej i obsypać płatkami czekolady. schłodzić w lodówce.
marietta