jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placek ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto jest puszyste i posiada pyszny delikatny krem, który wspaniale smakuje w połączeniu z kokosem. Wykończenie nadaje ciastu pyszny smak i ładny wygląd.

Placek ananasowy

Składniki:

Placek ananasowy

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt biały:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza kokosowa:
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dag kokosu,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • Masa ananasowa:
  • 1 puszka ananasów ,
  • 1 żółtka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 kostka masła,
  • Dodatkowo do dekoracji:
  • 1 puszka ananasów,
  • 2 białe czekolady lub polewa biała.

 

Sposób przygotowania:

Placek ananasowy
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy następnie do nich stopniowo cukier, a gdy ten już się rozpuści żółtka (także po jednym). Puszystą masę mieszamy delikatnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180°C przez około 15 minut. 

BEZA: Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dokładamy mąkę , proszek oraz kokos delikatnie mieszając. Ciasto pieczemy w 180°C przez około 25 min. 

MASA ANANASOWA: Ananasy kroimy w kostkę. Odlewamy sok z ananasów, dopełniamy go wodą, tak by w sumie mieliśmy 1,5 szklanki płynu. Połowę płynu gotujemy z cukrem , a do drugiej połowy dodajemy mąkę , budyń oraz żółtko. Na gotującym soku gotujemy budyń. Pod koniec gotowania dokładamy ananasy. Budyń studzimy. Masło ucieramy do białości dokładamy stopniowo budyń. Przełożenie: Biszkopt, masa ananasowa, beza kokosowa. Bezę polewamy jedną rozpuszczona czekoladą, układamy na niej ananasy (odsączone na papierowym ręczniku i przekrojone z grubości na połowę), polewamy je drugą czekoladą. Ciasto odstawiamy do chłodu.