Sposób przygotowania:
Placek ananasowy
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy następnie do nich stopniowo cukier, a gdy ten już się rozpuści żółtka (także po jednym). Puszystą masę mieszamy delikatnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180°C przez około 15 minut.
BEZA: Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dokładamy mąkę , proszek oraz kokos delikatnie mieszając. Ciasto pieczemy w 180°C przez około 25 min.
MASA ANANASOWA: Ananasy kroimy w kostkę. Odlewamy sok z ananasów, dopełniamy go wodą, tak by w sumie mieliśmy 1,5 szklanki płynu. Połowę płynu gotujemy z cukrem , a do drugiej połowy dodajemy mąkę , budyń oraz żółtko. Na gotującym soku gotujemy budyń. Pod koniec gotowania dokładamy ananasy. Budyń studzimy. Masło ucieramy do białości dokładamy stopniowo budyń. Przełożenie: Biszkopt, masa ananasowa, beza kokosowa. Bezę polewamy jedną rozpuszczona czekoladą, układamy na niej ananasy (odsączone na papierowym ręczniku i przekrojone z grubości na połowę), polewamy je drugą czekoladą. Ciasto odstawiamy do chłodu.
BEZA: Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dokładamy mąkę , proszek oraz kokos delikatnie mieszając. Ciasto pieczemy w 180°C przez około 25 min.
MASA ANANASOWA: Ananasy kroimy w kostkę. Odlewamy sok z ananasów, dopełniamy go wodą, tak by w sumie mieliśmy 1,5 szklanki płynu. Połowę płynu gotujemy z cukrem , a do drugiej połowy dodajemy mąkę , budyń oraz żółtko. Na gotującym soku gotujemy budyń. Pod koniec gotowania dokładamy ananasy. Budyń studzimy. Masło ucieramy do białości dokładamy stopniowo budyń. Przełożenie: Biszkopt, masa ananasowa, beza kokosowa. Bezę polewamy jedną rozpuszczona czekoladą, układamy na niej ananasy (odsączone na papierowym ręczniku i przekrojone z grubości na połowę), polewamy je drugą czekoladą. Ciasto odstawiamy do chłodu.