Sposób przygotowania:
Placek ananasowy
Utrzeć tłuszcz z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Dokłądnie wymieszać wszystkie skłądniki. Nasmarować blachę od piekarnika tłuszczem. Oprószonymi mąką rękoma rozłożyć równomiernie ciasto na blasze, a następnie posypać tartą bułką. POLEWA: Utrzeć jajka z cukrem. Dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Posmarować ciasto polewą. Osączyć na sitku plasterki ananasów, syrop zlać do drugiego naczynia. Rozłożyć owoce na cieście, środek każdego plasterka udekorować łyżeczką konfitury. Wstawić placek do dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut w temp. 175 stop.C. Ostudzić.