jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

placek ananasowy doskonały o każdej porze roku

Placek ananasowy

Składniki:

Placek ananasowy

 

  • CIASTO:
  • 40 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 4 łyżki tartej bułki
  • sól- szczypta
  • tłuszcz do blachy
  • POLEWA I DEKORACJA:
  • 2,5 puszki ananasów w plasterkach po 580 ml
  • 22,5 dag konfitury jeżynowej
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Placek ananasowy
Utrzeć tłuszcz z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Dokłądnie wymieszać wszystkie skłądniki. Nasmarować blachę od piekarnika tłuszczem. Oprószonymi mąką rękoma rozłożyć równomiernie ciasto na blasze, a następnie posypać tartą bułką. POLEWA: Utrzeć jajka z cukrem. Dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Posmarować ciasto polewą. Osączyć na sitku plasterki ananasów, syrop zlać do drugiego naczynia. Rozłożyć owoce na cieście, środek każdego plasterka udekorować łyżeczką konfitury. Wstawić placek do dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut w temp. 175 stop.C. Ostudzić.