lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Placek bez dodatku jajek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczny placek bez dodatku jajek...

Placek bez dodatku jajek

Składniki:

Placek bez dodatku jajek

 

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka wina białego
  • 25 dag cukru
  • 1 białko
  • 20 dag migdałów
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 cytryny
  • 1,5 opakowania cukru wanilinowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placek bez dodatku jajek
Połówkę cytryny bardzo dobrze myjemy, a następnie trzemy skórkę na tarce o małych oczkach. 25 dag masła bardzo dokładnie ucieramy z 25 dag cukru. W następnej kolejności dodajemy do tego wcześniej startą na tarce skórkę z cytryny. Mąkę oraz proszek do pieczenia dobrze mieszamy ze sobą i dodajemy do wcześniej ucieranej masy. Do tego również dodajemy jedną szklankę białego wina. Formę dokładnie smarujemy tłuszczem, a następnie wylewamy do niej wcześniej utartą masę. Placek smarujemy z wierzchem białkiem, a w następnej kolejności całość posypujemy cukrem wanilinowym oraz startymi na tarce o małych oczkach migdałami. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piec do czasu, aż placek zarumieni się. Smacznego!

Tagi:

placek