Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Placek budański

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wypiek kuchni węgierskiej, placek orzechowo- jabłkowo- serowy.

Placek budański Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placek budański

 

 

Sposób przygotowania:

Placek budański
Orzechy zmielić w rozdrabniaczu, otrzeć skórkę z wyszorowanej szczoteczką i wyparzonej cytryny. Oddzielić żółtka jajek od białek. Zagnieść ciasto z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, zmielonych orzechów, masła, cukru pudru, żółtek i skórki z cytryny.Wstawić je na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Jedną dalej chłodzić. Druga rozwałkować, wyłożyć nią natłuszczoną blaszkę i lekko podpiec. Przygotować nadzienie. Ser zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Jabłka, najlepiej kosztele albo inne słodkie mało soczyste pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać jabłka z serem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać kaszę mannę. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, zrobić z drugiej połowy ciasta rurki i wzorek na masie. Piec w temperaturze 180/190 stopni około 40 minut.
Placek budański
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać orzechy, cukier puder i masło.
Placek budański
Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę i podpiec.
Placek budański
Masę serowo- jabłkową wylać na podpieczone ciasto.