Sposób przygotowania:
Placek budański
Orzechy zmielić w rozdrabniaczu, otrzeć skórkę z wyszorowanej szczoteczką i wyparzonej cytryny. Oddzielić żółtka jajek od białek. Zagnieść ciasto z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, zmielonych orzechów, masła, cukru pudru, żółtek i skórki z cytryny.Wstawić je na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Jedną dalej chłodzić. Druga rozwałkować, wyłożyć nią natłuszczoną blaszkę i lekko podpiec. Przygotować nadzienie. Ser zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Jabłka, najlepiej kosztele albo inne słodkie mało soczyste pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać jabłka z serem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać kaszę mannę. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, zrobić z drugiej połowy ciasta rurki i wzorek na masie. Piec w temperaturze 180/190 stopni około 40 minut.
marietta
Ania Hosz
To nazwa od nazwy miejscowej Buda- jedna z części Budapesztu.
Placek jest tradycyjny, więc pewnie nazwa jest stara.
marietta
Ania Hosz