Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Placek delicje

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Trochę przy nim roboty ale warto aby zobaczyć na efekt końcowy.

Placek delicje

Składniki:

Placek delicje

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 15 dkg cukru
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • bakalie ( orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, czekolada pokrojona w kostkę....)
  • galaretka - dowolny smak

Sposób przygotowania:

Placek delicje
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, wylać na formę i upiec w temp 180 stopni ok 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Jedna część posmarować powidłem i wyłożyć na to krem.Krem: Część mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami i żółtkiem. Wszystko wlewamy na gotujące mleko i gotujemy jak budyń. Przestudzić. Zimny krem utrzeć z kostka masła. W drugiej części biszkoptu wykrawamy literatka dziury. Taki "dziurawy" biszkopt kładziemy na krem. Dziurki wypełniamy bakaliami a potem zalewamy tężejącą galaretką . Na galaretkę nakładamy krążki.Całość polewamy polewą lub dekorujemy w inny sposób.Biszkopty piekłam w formie 33 x22 cm