Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Placek Diabelskie Danie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placek z Nadzieniem Śmietankowo- Kawowym. Udekoruje stół na każdą okazję

Placek Diabelskie Danie

Składniki:

Placek Diabelskie Danie

 

  • PLACEK:
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 220 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 120 g półsłodkiej czekolady, roztopionej
  • 250 ml maślanki

 

  • NADZIENIE:
  • 100 g cukru
  • 60 ml bardzo mocnej, czarnej kawy
  • 60 ml likieru kawowego
  • 3 żółtka
  • 140 g + 2 łyżki masła, niesolonego

Sposób przygotowania:

Placek Diabelskie Danie
NADZIENIE:
W małym rondelku rozgrzać cukier, kawę i likier, aż utworzy się gęsty syrop. Żółtka ubić, następnie powoli wbić syrop.

Masło ubić na gładką, puszystą masę. Dodać do mieszaniny z jajek i kawy.

PLACEK:
Kakao, mąkę, sodę i sól przesiać trzy razy. Masło ubić z cukrem na lekką masę. Dodać jajka, po jednym za każdym razem. Dodać czekoladę. Porcjami dodawać mąkę i maślankę. Wlać do 2 natłuszczonych foremek o średnicy 20 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Studzić przez 10 minut, przełożyć na drucianą podstawkę. Wystudzić, przekroić na 3 placki i przełożyć nadzieniem. Wierzch polukrować.