Sposób przygotowania:
Placek Diabelskie Danie
NADZIENIE:
W małym rondelku rozgrzać cukier, kawę i likier, aż utworzy się gęsty syrop. Żółtka ubić, następnie powoli wbić syrop.
Masło ubić na gładką, puszystą masę. Dodać do mieszaniny z jajek i kawy.
PLACEK:
Kakao, mąkę, sodę i sól przesiać trzy razy. Masło ubić z cukrem na lekką masę. Dodać jajka, po jednym za każdym razem. Dodać czekoladę. Porcjami dodawać mąkę i maślankę. Wlać do 2 natłuszczonych foremek o średnicy 20 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Studzić przez 10 minut, przełożyć na drucianą podstawkę. Wystudzić, przekroić na 3 placki i przełożyć nadzieniem. Wierzch polukrować.
W małym rondelku rozgrzać cukier, kawę i likier, aż utworzy się gęsty syrop. Żółtka ubić, następnie powoli wbić syrop.
Masło ubić na gładką, puszystą masę. Dodać do mieszaniny z jajek i kawy.
PLACEK:
Kakao, mąkę, sodę i sól przesiać trzy razy. Masło ubić z cukrem na lekką masę. Dodać jajka, po jednym za każdym razem. Dodać czekoladę. Porcjami dodawać mąkę i maślankę. Wlać do 2 natłuszczonych foremek o średnicy 20 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Studzić przez 10 minut, przełożyć na drucianą podstawkę. Wystudzić, przekroić na 3 placki i przełożyć nadzieniem. Wierzch polukrować.