rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Placek do barszczu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nie krokiety i nie uszka, tylko właśnie taki placek upiekłam tym razem do barszczu. Przepis dostałam od Mamy, a ona od sąsiadki. Serdecznie polecam!

Placek do barszczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek do barszczu

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 zupa ogonowa

 

Sposób przygotowania:

Placek do barszczu
Składniki na ciasto zarobić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć. Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h. Placek najlepiej smakuje na drugi dzień- lekko odgrzany.
Placek do barszczu
Z podanych składników wyrabiamy ciasto do placka
Placek do barszczu
Przygotowujemy farsz z cebuli i pieczarek
Placek do barszczu
Składniki na farsz dobrze wyrabiamy ze sobą
Placek do barszczu
W blaszcze układamy ciasto, podpiekamy, wykładamy farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta