Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Krokiety z grzybami do barszczu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Barszcz z krokietem - klasyczne barowe danie, ale tym razem krokiet jest z grzybami, a barszcz domowy, na zakwasie.

Krokiety z grzybami do barszczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z grzybami do barszczu

 

  • Pieczarki - ok. 25 dag
  • boczniaki - ok. 25 dag
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, majeranek i bazylia - do smaku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 6 - 7 łyżek tartej bułki
  • 3 szklanki mąki (w tym jedna razowej)
  • 3 szklanki gazowanej wody (lub piwa)
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Krokiety z grzybami do barszczu
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach oliwy. Wrzuć pokrojone grubo grzyby i zgnieciony czosnek. Podsmaż, aż cały płyn odparuje, dolej odrobinę bulionu i duś do odparowania całego płynu. Zdejmij z ognia i przestudź. Do przestudzonych grzybów dodaj jajko i zmiksuj wszystko blenderem. Dodaj tyle tartej bułki, aby masa miała konsystencję pasztetu. Z mąki, wody, jajka, soli i łyżki oliwy zmiksuj ciasto i upiecz naleśniki. Podziel je na połówki (lub na 3 części jeśli większe), posmaruj pastą z grzybów i zwiń ciasne roladki. Roladki panieruj w rozmąconym jajku i tartej bułce, smaż na tłuszczu do zrumienienia. Podawaj ciepłe, najlepiej z domowym barszczem na zakwasie.
Krokiety z grzybami do barszczu
Na zeszklonej cebuli podsmaż grzyby oraz czosnek.
Krokiety z grzybami do barszczu
Do przestudzonych grzybów dodaj jajko i trochę tartej bułki.
Krokiety z grzybami do barszczu
Usmaż naleśniki i posmaruj je pastą grzybową.
Krokiety z grzybami do barszczu
Opanieruj, usmaż na złoty kolor i podawaj.