Sposób przygotowania:
Krokiety z grzybami do barszczu
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach oliwy. Wrzuć pokrojone grubo grzyby i zgnieciony czosnek. Podsmaż, aż cały płyn odparuje, dolej odrobinę bulionu i duś do odparowania całego płynu. Zdejmij z ognia i przestudź. Do przestudzonych grzybów dodaj jajko i zmiksuj wszystko blenderem. Dodaj tyle tartej bułki, aby masa miała konsystencję pasztetu. Z mąki, wody, jajka, soli i łyżki oliwy zmiksuj ciasto i upiecz naleśniki. Podziel je na połówki (lub na 3 części jeśli większe), posmaruj pastą z grzybów i zwiń ciasne roladki. Roladki panieruj w rozmąconym jajku i tartej bułce, smaż na tłuszczu do zrumienienia. Podawaj ciepłe, najlepiej z domowym barszczem na zakwasie.
reanja