Sposób przygotowania:
Placek-Donica z roślinką
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z niecałą kostką masła ostrym nożem. Wbić w dołek żółtka oddzielone od białek, dodać śmietanę z kubka, sól. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz schłodzić przez pół godziny w lodówce. Mięso mielone przesmażyć lekko na patelni z olejem i doprawić na ostro solą czosnkową, pieprzem, curry i ostrą sproszkowaną papryką. Wymieszać, wyjąć i odsączyć z tłuszczu mięso do innego naczynia. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę natłuścić olejem lub margaryną. Ciasto wyjąć, rozwałkować,a potem wylepić nim blachę, wyłożyć na wierzch ciasta obsmażone mięso i powtykać w nie szalotki, niby sadzonki w ziemię. wstawić blachę do gorącego piekarnika na 30 min. po upieczeniu wyjąć, kroić radełkiem do pizzy i kłaść na talerze.