IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Tarta z mięsem mielonym i pastą groszkow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Efektowna i sycąca tarta z mięsem mielonym i wianuszkiem z marchewki

Tarta z mięsem mielonym i pastą groszkow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z mięsem mielonym i pastą groszkow

 

  • 1 opak. ciasto francuskie,
  • 1 puszka groszek zielony,
  • 400 gram mięso mielone,
  • 2 szt cebula,
  • 1 szt jajko,
  • do smaku Przyprawa do mięsa mielonego,
  • 2/3 szklanki bułka tarta,
  • 3 szt marchewka,
  • 3 sztuki pomidor,
  • 15 dag ser zółty,
  • do smaku bazylia

 

Sposób przygotowania:

Tarta z mięsem mielonym i pastą groszkow
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego i cebulką. Na patelni usmażyć kotlety o średnicy około 15-18 cm. Marchewkę pokroić w plasterki i lekko obgotować w osolonej wodzie (można dodać łyżkę masła). Ciasto francuskie przekroić na pół i rozłożyć na dwóch blachach o średnicy około 20 cm. Groszek pognieść widelcem lub rozdrobnić blenderem a następnie posmarować nim równomiernie ciasto francuskie. Na groszek położyć mięso mielone (usmażony wcześniej kotlet) a w koło niego ułożyć plasterki marchewki. Wstawić do nagrzanego piekarnika (temp. 200 stopni) na 15 minut. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z pomidorami i bazylią. Pomidory wrzucić na tartę i piec jeszcze około 7 minut. Podawać na gorąco. Uwaga jeden krążek to porcja na około 2 osoby lub jedną bardzo bardzo głodną. Smacznego!
Tarta z mięsem mielonym i pastą groszkow
Na patelni usmażyć kotlety o średnicy około 15-18 cm.
Tarta z mięsem mielonym i pastą groszkow
Marchewkę pokroić w plasterki i lekko obgotować w osolonej wodzie.
Tarta z mięsem mielonym i pastą groszkow
Posmarować groszkiem równomiernie ciasto francuskie.
Tarta z mięsem mielonym i pastą groszkow
Na groszek położyć mięso mielone, a w koło niego ułożyć plasterki marchewki.