Sposób przygotowania:
Tarta z mięsem mielonym a la bolognese
Najpierw robimy ciasto. Mąkę do miski, dodac maslo,posiekac nozem, wyrabiac palcami, stopniowo ażosiagnac cos na ksztąłt piasku, potem dodac jajko, wyrobic ciasto reka jesli sie nei bedzie chciało skleic doac wode. Zawinac w folię spozywcza i wlozyc do lodowki na min. 30 min. Potem wyjac, rozwalkowac i wylozyc nim forme - u mnie niestety brak formy do tart wiec wykładam nim tortownice, łącznie z brzegami. Wczesniej spód blaszki odrobine smaruje masłem. Piekarnik nagrzewam do 180 st i podpiekam ciasto jakies 7 minut.Farsz jest jak sos bolognese. Mieso z cebula i czosnkiem smaże na oliwie, dodaje przyprawy, koncentrat, podlewam bulionem. Ma wyjsc gęsty miesny sos. Na podpieczone ciesto wylewam farsz, posypuje mocno serem, układam kapry albo oliwki (córka nie lubi oliwek wiec ona ma kapary a dla gosci daje oliwki). Posypuje oregano i papryka słodka. Potem do piekarnika na jakies 15-20 minut. Powinno wystygnac i stać sie bardziej zwarte ale moja corka tego nie przestrzega i jadła gorące
Sarenka
bernika
antonio1987
bernika
bardzo mi milo z tego powodu :)
eli_555
weronikaS