Weronika123

Weronika123

Kucharz
[Przepisów: 8]

Placek drożdżowy topiony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Stary przepis naszych babć !

Placek drożdżowy topiony

Składniki:

Placek drożdżowy topiony

 

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 jaja
  • 1/3 margaryny
  • 4 łyżki drozdży
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki olejku wanil. lub 2 łyżeczki cukru wanil.
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajo do smarowania

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy topiony
Żółtka rozbić z mlekiem, dodać roztopiony, przestudzony tłuszcz i sól. Wymieszać, dodać rozrobione z cukrem(odrobiną) drożdże, olejek lub cukier wanil. Wszystko wlać do przesianej mąki wyrobić ciasto o konsystencji nieco ściślejszej niż zwykłego ciasta drożdżowego. Zawinąć luźno w gazę lub ściereczkę i włożyć do miski/wiadra z wodą. Po upływie 1-2 godz. wyjąć na stolnicę , dodac cukier puder i dokładnie wyrobić . Ciasto wyłozyć do blachy i zostawic do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie psmarować jajkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na złloty kolor w temp. 190'C przez 45 min.

Tagi:

placek ciasto