Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z morelami
Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.
Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub w rondelku, zostawiamy do przestygnięcia. Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier, i zalewamy wszystko letnim (ale nie gorącym ) mlekiem. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Kiedy zaczyn zacznie buzować dodajemy do niego przesianą mąkę, jajka i wyrabiamy jednolite ciasto, kiedy ciasto będzie prawie wyrobione wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy je raz jeszcze (jeśli ciasto klei się do rąk podsypujemy więcej mąki ).
Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut aby podwoiło swoją objętość. Stolnicę podsypujemy mąkę , przekładamy na nią wyrośnięte ciasto, rozwałkowujemy je i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy morele (skórkami do dołu ) i odstawiamy ciasto na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, łyżkę masła i palcami rozcierając składniki przygotowujemy kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce i wstawiamy ciasto do piekarnika na 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem ciasto można jeszcze oprószyć cukrem pudrem, smacznego : )
Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub w rondelku, zostawiamy do przestygnięcia. Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier, i zalewamy wszystko letnim (ale nie gorącym ) mlekiem. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Kiedy zaczyn zacznie buzować dodajemy do niego przesianą mąkę, jajka i wyrabiamy jednolite ciasto, kiedy ciasto będzie prawie wyrobione wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy je raz jeszcze (jeśli ciasto klei się do rąk podsypujemy więcej mąki ).
Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut aby podwoiło swoją objętość. Stolnicę podsypujemy mąkę , przekładamy na nią wyrośnięte ciasto, rozwałkowujemy je i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy morele (skórkami do dołu ) i odstawiamy ciasto na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, łyżkę masła i palcami rozcierając składniki przygotowujemy kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce i wstawiamy ciasto do piekarnika na 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem ciasto można jeszcze oprószyć cukrem pudrem, smacznego : )