zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Placek Fale Dunaju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwe a zarówno pychotka. Ciasto Fale Dunaju z masą budyniową i ciastem kokosowo - makowym. Polane czekoladą.

Placek Fale Dunaju

Składniki:

Placek Fale Dunaju

 

  • Masa budyniowa:
  • 370 ml mleka zimnego
  • 250g margaryny lub masła
  • 6 żółtek
  • 1szt budyniu śmietankowego
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki

 

  • Ciasto kokosowo-makowe
  • 6 białek jaj
  • 220 g cukru
  • opakowanie 100g wiórek kokosowych
  • 150 g maku

 

  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • Paczka biszkoptów namoczonych w kawie

 

Sposób przygotowania:

Placek Fale Dunaju
Ciasto kokosowo-makowe: Rozpoczynamy od ubicia na sztywno 6 białek z cukrem, w misce. Dokładamy wiórka i mak i delikatnie łyżką mieszamy. Ciasto wlewamy do formy 20na40, wyłożonej papierem. Pieczemy przez 40 min w 180*C. Masa budyniowa: Odlewamy 130ml mleka do miski i mieszamy go z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko należy zagotować w garnczku. Gdy będzie się już gotowało wlewamy żółtka wymieszane. Nadal cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Gdy masa wystygnie miksujemy z margaryną. I kładziemy na nasze upieczone i wystudzone ciasto i na samej górze namoczone biszkopty. Całość polewamy czekoladą rozpuszczoną.