marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek farmerski.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto wyrobić,zagnieść i rozwałkować na blasze oprószonej mąką.Resztę składników rozmieścić na wierzchu ciasta,posypać startym serem.Piec.

Placek farmerski.

Składniki:

Placek farmerski.

 

  • 50 dag.mąki,
  • 50 dag.pomidorów z puszki z przyprawami,
  • 25 dag.twarogu,
  • 9 jajek,
  • 2 słoiczki minikukurydzy,
  • 3 pęczki dymki,
  • 8-10 łyżek mleka,
  • 7 łyżek oleju,
  • torebka proszku do pieczenia,
  • 20 dag.sera ementaler,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Placek farmerski.
Kukurydzę osaczyć z zalewy,dymkę opłukać,pokroić w talarki i dusić 2 minuty na patelni na oleju.Wyjąć z patelni,przestudzić.Twar-
-óg utrzeć z jajkiem,mlekiem i resztą oleju.Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia..Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką blasze.Pomidory rozdrobnić,powstałym sosem posmarować ciasto.Na tym ułożyć kolbki kukurydzy i dymkę.Posypać placek startym żółtym serem.Wstawić do piekarnika o temp.200 st.C i piec z ok.20-25 min.Na 5 min. przed końcem pieczenia,wyjąć placek z
piekarnika,wbić pozostałe jajka i ponownie wsunąć blachę do piekarnika.Po upieczeniu wyjąć i pokroić w kwadraty.Można posypać ostrą papryką lub skropić tabasco.