Sposób przygotowania:
Placek herbaciany
Robiłam już kiedyś podobne ciasto, ale tym razem trochę zmodyfikowałam przepis. Parzymy mocną herbatę. Rodzynki przekładamy do miseczki, zalewamy je rumem i gorącą herbatą. Mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Gdy cukier będzie niewyczuwalny, wówczas dodajemy rozpuszczoną wcześniej i przestudzoną margarynę, następnie mąkę sypiąc po łyżce, później dodajemy miąższ z mango( zmiksowany), następnie skórkę z cytryny. Później dodajemy herbatę, w której moczyły się rodzynki. Rodzynki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta na koniec mieszając masę delikatnie łyżką. Nie używamy miksera. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.