Sposób przygotowania:
Placek jabłkowo- pomarańczowy
Mąkę przesiać dodać masło Dokładnie usiekać nożem Dodać żółtka siekać Dodać drożdże utarte z cukrem i śmietaną. Połączyć zagnieść ciasto Wałkować na 2 okrągłe placki wielkości tortownicy Zostawić troszkę ciasta na wylepienie boków tortownicy i dekoracje. Wcześniej jednak przygotować nadzienie 60 dkg kwaśnych jabłek starta skórka z 2 pomarańczy cukier wg upodobań. Umyte obrane jabłka kroić na cząstki Dusić do miękkości z 2 łyżkami wody na malutkim ogniu do odparowania Zmiksować. Uzyskany mus połączyć z usmażoną na cukrze drobniutko krojoną skórką pomarańczy Tortownicę smarować masłem Wyłożyć ciasto o grubości 2 cm Formować boki ciasta Nałożyć mus jabłkowy z pomarańczą i przykryć drugim plackiem. Wierzch dekorować kratką lub listkami wyciętymi z ciasta. Smarować roztrzepanym białkiem Wstawiać do gorącego piekarnika. Piec 35-40 min temp 180 stop.