eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Placek jajeczno - ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny placek ziemniaczano - jajeczny idealny na zimowe kolacje.

Placek jajeczno - ziemniaczany

Składniki:

Placek jajeczno - ziemniaczany

 

 

Sposób przygotowania:

Placek jajeczno - ziemniaczany
Ziemniaki kroimy w średnią kostkę(trochę większą niż do zupy). Smażymy jak na frytki, muszą być miękkie, lekko smażone, nie surowe:-). Tak przygotowane ziemniaki studzimy kilka minut. Dodajemy jajka i mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowany placek przekładamy na patelnię średniej wielkości. Na małym ogniu smażymy kilka minut przykrywamy talerzem i przekładamy na drugą stronę i ponownie wkładamy na patelnię na kilka minut, aż jajko się zetnie. Do tortilli można dodać inne składniki wg. Własnego uznania takie jak: cebula, papryka, czosnek, pieczarki, krewetki z osobna.