Sposób przygotowania:
Placek kokosowo - jabłkowy
BISZKOPT -Białka ubić z cukrem na sztywną pianę oczywiście cukier do białek dodajemy dopiero w ostatniej fazie, gdy białka są już sztywne. - Dalej ubijamy i dodajemy kolejno po żółtku - każde następne - gdy pierwsze będzie połączone z masą -Po żółtkach przychodzi kolej na dodanie oleju i mąki przesianej i zmieszanej z proszkiem do pieczenia. - Przelewamy ciasto do przygotowanej blaszki (25 x 40 cm) i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. MASA KOKOSOWA; - Masło i cukier rozpuszczamy w rondlu. - Wsypujemy wiórki kokosowe do rozpuszczonych składników i podsmażamy je często mieszając. - Do ostudzonej, podsmazonej masy dodajemy jaja i dokładnie miksujemy masę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki i spażamy je we wrzącej wodzie (ok. 1,5 l), tak by jabłka były miękkie. Na wodzie z zaparzenia jabłek (1 litr) gotujemy budynie dodając do gotowania kaszę. Ostudzone owoce układamy na upieczonym biszkopcie. Na jabłka wykładamy ugotowane budynie. Masę kokosową wykładamy na jabłka i budyń. Wstawiamy wszystko do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 20 - 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru masy kokosowej.
pusieczek2@wp.pl