marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Placek krakowski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek z owocami idealny do kawki.

Placek krakowski

Składniki:

Placek krakowski

 

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag zmielonych orzechów
  • 10 dag cukru
  • 4 żółtka
  • wiśnie kandyzowane
  • Na masę:
  • 25 dag konfitur wisniowych
  • 10 dag cukru
  • 4 białka
  • Na lukier:
  • 10 dag cukru
  • 10 da przetartych konfitur
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Placek krakowski
Na stolnice wysypać mąkę zrobić w niej małe wgłębienie, do którego dodać masło, orzechy, cukier i 5 żółtek, następnie zagnieść ciasto i rozwałkować na 4 krążki. Cisto piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Na masę białka ubić z łyżką cukru na sztywną masę, następnie wymieszać z przetartymi konfiturami i reszta cukru, ubić w kąpieli wodnej. Przygotowaną masą posmarować wcześniej ostudzone krążki ciasta. Następnie na lukier utrzeć pozostałe składniki i posmarować wierzch naszego ciasta. Ciasto można ozdobić pozostałymi owocami czyli wiśniami kandyzowanymi i odstawić na jeden dzień aby wszystkie składniki przegryzły się ze sobą. Życzę miłego pieczenia i Samczego !

Tagi:

placek