paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Placek kremóweczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

idealnie smakuje jak dodatek do kawy

Placek kremóweczka

Składniki:

Placek kremóweczka

 

  • 20 dag cukru
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 500 ml śmietany 36%
  • 6 jajek
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • śmietanafix w torebce

Sposób przygotowania:

Placek kremóweczka
Na parze łączymy ze sobą jajka z połową cukru, na jednolitą, puszystą masę. Do powstałej masy dodajmy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto pieczemy w blaszce 20 min w 180C. W tym czasie zabieramy się za krem. Śmietanę za pomocą miksera z resztą cukru ubijamy na sztywno. Dodajmy do masy śmietanę fix i jeszcze chwilę mieszamy. Na upieczony przestudzony biszkopt wykładamy krem śmietanowy. Górę można posypać startą czekoladą.