Izunia1120

Izunia1120

Kucharz
[Przepisów: 9]

Placek kruchy z jabłkami i pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty, tani placek jabłkowy, wyśmienity deser na co dzień i dla gości.

Placek kruchy z jabłkami i pianką

Składniki:

Placek kruchy z jabłkami i pianką

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 kwaśne jabłka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru do ubicia piany
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Placek kruchy z jabłkami i pianką
Przesianą mąkę posiekaj z miękkim masłem, dodaj żółtka utarte na puch z cukrem pudrem. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę. Obrane ze skórki i utarte z tarce jarzynowej jabłka skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier kryształ i podsmaż na małym ogniu, często mieszając. dodaj rodzynki, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm, rozłóż na wysmarowanej tłuszczem małej blaszce i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Placek wyjmij, schłodź, rozłóż na nim masę jabłkową, na niej pianę ubitą z białek. Ponownie włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piecz, aż piana lekko się zrumieni. Podawaj gorące z gałkami lodów. Można posypać cukrem pudrem.