Sposób przygotowania:
Placek kruchy z jabłkami i pianką
Przesianą mąkę posiekaj z miękkim masłem, dodaj żółtka utarte na puch z cukrem pudrem. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę. Obrane ze skórki i utarte z tarce jarzynowej jabłka skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier kryształ i podsmaż na małym ogniu, często mieszając. dodaj rodzynki, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm, rozłóż na wysmarowanej tłuszczem małej blaszce i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Placek wyjmij, schłodź, rozłóż na nim masę jabłkową, na niej pianę ubitą z białek. Ponownie włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piecz, aż piana lekko się zrumieni. Podawaj gorące z gałkami lodów. Można posypać cukrem pudrem.