Sposób przygotowania:
Placek mandarynkowy
1- Żółtka oddzielić od białek. Mandarynki obrać. Razem z orzechami zmielić w maszynce. Do masy dodać mąkę kukurydzianą, cukier i żółtka, oprószyć cynamonem i szczyptą soli, dokładnie wyrobić. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
2-Prostokątną formę (keksówkę) posmarować olejem. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Piec godzinę w temp. 180°. Ostudzić.
3-Lukier: cukier utrzeć z 1-2 łyżkami gorącej wody i sokiem z pomarańczy. Polać placek. Udekorować orzechami i mandarynkami.
2-Prostokątną formę (keksówkę) posmarować olejem. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Piec godzinę w temp. 180°. Ostudzić.
3-Lukier: cukier utrzeć z 1-2 łyżkami gorącej wody i sokiem z pomarańczy. Polać placek. Udekorować orzechami i mandarynkami.
ważka