Sposób przygotowania:
Placek mięsny z ziołami
Boczek wędzony z szynką i cebulami przepuścić przez maszynkę do mięsa, najlepiej elektryczną. Podroby czyli serca lub wątróbki drobiowe czy gęsie można dać w całości, jeśli się przedtem pokroi na kawałki. Bułki czerstwe namoczyć w misce z mlekiem i odcisnąć w dłoni, po czym dodać do farszu mięsnego wraz z surowym jajkiem. Doprawić suszonymi i roztartymi w dłoniach ziołami, solą, pieprzem oraz oczyszczoną posiekaną czuszką. Wymieszać wszystko razem i przełożyć do natłuszczonej formy cwibakowej. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i do gorącego wstawić formę z zawartością. Piec ok.45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć, a placek wybić z blachy na deskę do chleba lub półmisek. Kroić i podawać z zieloną sałatą z jogurtem naturalnym.