Sposób przygotowania:
Wściekły placek z nadzieniem
Ziemniaki ucieramy z cebulą na tarce,dodajemy mąkę,jajko i przyprawy,mieszamy.Smażymy pojedyncze placki na dużej patelni,odwracanie wymaga pewnej wprawy,ale jeśli się postaracie na pewno się uda.Warzywa obieramy i kroimy drobno,dusimy w woku na małym ogniu,lekko skrapiamy olejem,lub oliwą.Mięso wołowe doprawiamy,wbijamy jajko,stopniowo dosypujemy niewielką ilość bułki,możemy jeśli jest bardzo chude dodać trochę wody,wyrabiamy.Celowo nie podałam ilości mięsa,gdyż potrzebujemy tak naprawdę niewielkiej ilości,kropeczki mięsne to tylko dodatek.Formujemy niewielki kuleczki,może wielkości orzecha laskowego i smażymy.Do podduszonych warzyw,dodajemy pomidory i sałatkę,dodajemy przyprawy.Farsz powinien być lekko pikantny o kwaskowatym zabarwieniu.Na koniec dodajemy kropeczki mięsne i posiekane listki bazylii.Na każdy placek nakładamy farsz,po jednej połowie,składamy na pół,posypujemy tartym serem i pestkami słonecznika,zapiekamy.Podajemy polany sosem czosnkowym,smacznego.
evita0007
a placek jak najbardziej Ok !
Sarenka
Netka