Sposób przygotowania:
Placek po cygańsku
Ciasto ziemniaczane:
Ziemniaki zetrzeć na tarce jak najdrobniejszych ostrzach, oraz pół cebuli. Dodać jajko, mąkę, pieprz i sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
Farsz mięsny do placka:
Pieczarki pokroić w plastry wraz z cebulą i razem podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, troche popieprzyć i posolić. Odstawić na bok. Mięso pokroić w kostkę i również podsmażyć na patelni tak by się troche zrumieniło. Przełożyć do garnuszka zalać wodą, dodać podsmażone pieczarki z cebulką oraz kostki wołowe. Dusić ok 15 min. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zagęścić mąką rozrobioną z wodą.
Placka ziemniaczanego usmażyć na całej patelni z obydwóch stron. Położyć na dużym talerzu. Polać po jednej stronie farszem mięsnym i złożyć w pół. Całość jeszcze raz polać farszem mięsnym. Smacznego!!!
Ziemniaki zetrzeć na tarce jak najdrobniejszych ostrzach, oraz pół cebuli. Dodać jajko, mąkę, pieprz i sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
Farsz mięsny do placka:
Pieczarki pokroić w plastry wraz z cebulą i razem podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, troche popieprzyć i posolić. Odstawić na bok. Mięso pokroić w kostkę i również podsmażyć na patelni tak by się troche zrumieniło. Przełożyć do garnuszka zalać wodą, dodać podsmażone pieczarki z cebulką oraz kostki wołowe. Dusić ok 15 min. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zagęścić mąką rozrobioną z wodą.
Placka ziemniaczanego usmażyć na całej patelni z obydwóch stron. Położyć na dużym talerzu. Polać po jednej stronie farszem mięsnym i złożyć w pół. Całość jeszcze raz polać farszem mięsnym. Smacznego!!!
kasiunia.1981