fiffi

fiffi

Kuchcik
[Przepisów: 9]

Placek po cygańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bomba kaloryczna dla wszystkich:)

Placek po cygańsku

Składniki:

Placek po cygańsku

 

 

  • Farsz mięsny do placka:
  • 0,5kg mięsa wołowego lub wieprzowedo
  • cebula
  • pieczarki
  • 2 kostki wołowe
  • 3 łyżki mąki
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Placek po cygańsku
Ciasto ziemniaczane:

Ziemniaki zetrzeć na tarce jak najdrobniejszych ostrzach, oraz pół cebuli. Dodać jajko, mąkę, pieprz i sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.

Farsz mięsny do placka:
Pieczarki pokroić w plastry wraz z cebulą i razem podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, troche popieprzyć i posolić. Odstawić na bok. Mięso pokroić w kostkę i również podsmażyć na patelni tak by się troche zrumieniło. Przełożyć do garnuszka zalać wodą, dodać podsmażone pieczarki z cebulką oraz kostki wołowe. Dusić ok 15 min. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zagęścić mąką rozrobioną z wodą.

Placka ziemniaczanego usmażyć na całej patelni z obydwóch stron. Położyć na dużym talerzu. Polać po jednej stronie farszem mięsnym i złożyć w pół. Całość jeszcze raz polać farszem mięsnym. Smacznego!!!