Sposób przygotowania:
Placek po węgiersku
Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę oleju, sól, ostrą paprykę i kminek, wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.
Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni, powinno mieć złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy wodę, w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę gulaszową, chwilę podgrzewamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy, dodajemy do gulaszu, doprawiamy do smaku.
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka i sól do smaku, mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy duże okrągłe placki na złoty kolor z obydwu stron.
Na każdy usmażony placek wykładamy porcję gulaszu, składamy na pół, polewamy sosem, podajemy z kleksem śmietany.
Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni, powinno mieć złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy wodę, w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę gulaszową, chwilę podgrzewamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy, dodajemy do gulaszu, doprawiamy do smaku.
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka i sól do smaku, mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy duże okrągłe placki na złoty kolor z obydwu stron.
Na każdy usmażony placek wykładamy porcję gulaszu, składamy na pół, polewamy sosem, podajemy z kleksem śmietany.