Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Placek po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

sycący i smaczny placek po węgiersku

Placek po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek po węgiersku

 

 

  • Gulasz:
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 2 papryki czerwone
  • 2 sztuki cebuli białej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 sztuki pomidorów
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • ser tarkowany

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku
Ziemniaki i cebule obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Wbić jajko, przyprawić solą. Wsypać mąkę i wymieszać. Smażyć na patelni większe placki ziemniaczane z obu stron. Po usmażeniu delikatnie złożyć na pół. Gulasz: Paprykę, cebulę opłukać. Paprykę przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Paprykę zasmażyć na oleju. Następnie cebulę i czosnek również zasmażyć i przełożyć na talerz. Mięso opłukać i pokroić w kostkę.Zasmażyć na oleju ze wszystkich stron. Podlać wodą oraz bulionem. Poddusić. Dodać paprykę, cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Wymieszać dalej dusząc. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić i dodać do gulaszu wraz z koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Mąkę wymieszać z sosem i przelać do gulaszu. Poddusić ok 15 minut. Gulasz przełożyć na placki ziemniaczane i złożyć na pół.Posypać serem.
Placek po węgiersku
Mięso wołowe opłukac i pokroić w kostke..
Placek po węgiersku
Paprykę opłukac wydrązyć gniazdo nasienne i pokroic
Placek po węgiersku
Cebule obrać i pokroić w kosteczke i zasmazyć
Placek po węgiersku
Mięso wołowe zasmażyć ze wszystkich stron i poddusić