Sposób przygotowania:
Placek po węgiersku
Ziemniaki i cebule obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Wbić jajko, przyprawić solą. Wsypać mąkę i wymieszać. Smażyć na patelni większe placki ziemniaczane z obu stron. Po usmażeniu delikatnie złożyć na pół. Gulasz: Paprykę, cebulę opłukać. Paprykę przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Paprykę zasmażyć na oleju. Następnie cebulę i czosnek również zasmażyć i przełożyć na talerz. Mięso opłukać i pokroić w kostkę.Zasmażyć na oleju ze wszystkich stron. Podlać wodą oraz bulionem. Poddusić. Dodać paprykę, cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Wymieszać dalej dusząc. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić i dodać do gulaszu wraz z koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Mąkę wymieszać z sosem i przelać do gulaszu. Poddusić ok 15 minut. Gulasz przełożyć na placki ziemniaczane i złożyć na pół.Posypać serem.