Sposób przygotowania:
Placki po węgiersku
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, wykładamy na sito aby ociekły z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy startą cebulę, sól, pieprz i jajko. Wodę wylewamy a pozostałą na spodzie skrobię przekładamy do masy na placki. Dokładnie mieszamy. Na oleju przesmażamy słodką paprykę, mięso kroimy w kostkę i po 3 minutach dodajemy do papryki i obsmażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę dodajemy do mięsa i podsmażamy razem. Zalewamy wodą dodajemy majeranek, czosnek, liść laurowy, czerwony pieprz i dusimy do miękkości. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, w podobnej wielkości kostkę kroimy paprykę. Dodajemy do miękkiego prawie mięsa i dusimy aż papryka zmięknie. Na koniec dodajemy keczup i ostatecznie doprawiamy. Smażymy dość duże placki, osuszamy na papierowych ręcznikach, podajemy z sosem , posypane natką.