donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 151]

Placki po węgiersku według Dońki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

szybkie przygotowanie placków po węgiersku wg Dońki

Placki po węgiersku według Dońki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki po węgiersku według Dońki

 

  • FARSZ MIĘSNY:
  • 70dag łopatki
  • 3cebule
  • 0,5kg pieczarek
  • jeden duży koncentrat pomidorowy
  • przyprawy:sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, przyprawa do grilla i gulaszu.

 

 

  • SOS CZOSNKOWY
  • 4łyżki majonezu
  • 4łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta oregano

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku według Dońki
Farsz mięsny: Mięso kroimy w grubszą kostkę, nacieramy je przyprawami i przekładamy pokrojoną w kostkę cebulą. Wszystko wkładamy w pojemnik, szczelnie zamykamy i na noc wkładamy do lodówki. Następnego dnia pieczarki kroimy w talarki, dodajemy do mięsa z cebulą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy i wkładamy do woreczka do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni, pieczemy 10 min, następnie zmiejszamy do 150 stopni i pieczemy około 40-45min dopóki mięso nie będzie miękki.Placki: Ziemniaki razem z cebulą ścieramy tak jak na placki ziemniaczane, dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i wszystko razem mieszamy, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i smażymy do zarumienienia z obu stron. Sos czosnkowy: Majonez, jogurt naturalny mieszamy, następnie dodajemy czosnek granulowany i oregano, jeszcze raz wszystko mieszamy do połączenia składników.SMACZNEGO!:))))
Placki po węgiersku według Dońki
Etap 1
Placki po węgiersku według Dońki
Etap 2
Placki po węgiersku według Dońki
Etap 3
Placki po węgiersku według Dońki
Etap 4