Sposób przygotowania:
Placki po węgiersku według Dońki
Farsz mięsny: Mięso kroimy w grubszą kostkę, nacieramy je przyprawami i przekładamy pokrojoną w kostkę cebulą. Wszystko wkładamy w pojemnik, szczelnie zamykamy i na noc wkładamy do lodówki. Następnego dnia pieczarki kroimy w talarki, dodajemy do mięsa z cebulą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy i wkładamy do woreczka do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni, pieczemy 10 min, następnie zmiejszamy do 150 stopni i pieczemy około 40-45min dopóki mięso nie będzie miękki.Placki: Ziemniaki razem z cebulą ścieramy tak jak na placki ziemniaczane, dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i wszystko razem mieszamy, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i smażymy do zarumienienia z obu stron. Sos czosnkowy: Majonez, jogurt naturalny mieszamy, następnie dodajemy czosnek granulowany i oregano, jeszcze raz wszystko mieszamy do połączenia składników.SMACZNEGO!:))))
kołczu