Sposób przygotowania:
placek po węgiersku 5
Ziemniaki i marchewkę myjemy oraz obieramy. obieramy cebulę. Trzemy wszystko na tarce na tak zwaną "papkę". dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy na całą patelnię i smażymy placka. Wołowinę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w kosteczkę i dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką. Na talerz nakładamy placek, następnie sos, na górę dodajemy trochę sera żółtego utartego na grubym oczku oraz śmietanę.
amla