Sposób przygotowania:
Placek po węgiersku – ekspresowy
Szynkę wieprzową kroimy w malutką kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami przyprawy meksykańskiej i spryskujemy oliwą. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Paprykę chili, paprykę czerwoną, cebulę oraz boczek kroimy w malutką kostkę. Marchewkę w półplasterki. Na patelni kolejno na dużym ogniu rumienimy boczek, szynkę, cebulę i marchewkę. Przesmażone składniki wkładamy do szybkowaru. Dodajemy jeszcze pokrojone papryki i zalewamy wodą przefiltrowaną. Wody powinna być taka ilość aby przykryła składniki. Gulasz garujemy 8 minut na 2 poziomie. Następnie dodajemy przyprawy ziołowe i odparowujemy wodę na małym ogniu, aby zagęścić gulasz. W razie potrzeby można również zagęścić mąką pszenną. Gotowy gulasz trzymamy w ciepłym miejscu i zabieramy się za placki. Ziemniaki ucieramy na tarce. Masę zagęszczamy mąka. Przyprawiamy 1 łyżką przyprawy meksykańskiej oraz papryką. Solimy do smaku. Wszystkie składniki mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec i wykładamy masę ziemniaczaną na całą powierzchnię patelni. Smażymy na rumiano. Usmażone placki składamy na pól na talerzu w środku umieszczając gulasz. Wierzch dekorujemy jogurtem naturalnym. Smacznego.