TheKajtex

TheKajtex

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 53]

Placek po zbójnicku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne placki po zbójnicku na ostro

Placek po zbójnicku

Składniki:

Placek po zbójnicku

 

 

  • Gulasz:
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 200 ml wrzącej wody
  • smalec
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Placek po zbójnicku
Placki ziemniaczane: Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodać 2 łyżki mąki, sól i pieprz do smaku. Smażyć na gorącym tłuszczu. Gulasz: Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i podsmażyć. Papryki i cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć. Na smalcu podsmażyć przyprawy: 1/2 opakowania ostrej papryki i 1 opakowanie słodkiej, aż zbrązowieją. Wszystko włożyć do garnka, dodać koncentrat i kostkę rosołową rozdrobnioną z 200 ml wrzącej wody. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Podawać placek ziemniaczany polany gulaszem. Można dla smaku posypać startym serem żółtym. Smacznego!