marianp20

marianp20

Kucharz
[Przepisów: 7]

placek po zbójnicku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszny placek góralski po zbójnicku

placek po zbójnicku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

placek po zbójnicku

 

Sposób przygotowania:

placek po zbójnicku
wykonanie placków ziemniaczanych: Ziemniaki i marchewkę myjemy oraz obieramy. obieramy cebulę. trzemy wszystko na tarce na tak zwaną "papkę". dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy na całą powierzchnię patelni. smażymy placki. wykonanie sosu: Pieczarki i ogórki obieramy i kroimy.Mięso solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę, zalewamy szklanką wody i chwilę dusimy. Następnie kroimy cebulę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok. 5 min i dodajemy do sosu. Dusimy ok. 15 min pod przykryciem. dodajemy mąkę w celu zagęszczenia sosu. Pod koniec możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem według uznania.sos nakładamy na placek ziemniaczany i na górę dajemy starty na grubym oczku ser oraz śmietanę.
placek po zbójnicku
trzemy marchewkę cebulę i ziemniaki na papkę
placek po zbójnicku
robimy placek ziemniaczany wielkości patelni
placek po zbójnicku
obsmażamy placek z dwuch stron i to będzie nasz spód
placek po zbójnicku
nakładamy sos, dodajemy ser żółty i śmietanę