basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Placek po zbójnicku 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Samodzielne danie placek po zbójnicku.

Placek po zbójnicku 3

Składniki:

Placek po zbójnicku 3

 

  • Placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • Gulasz:
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 4 średnie cebule
  • 40 dag ogórków konserwowych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku( jeśli ktoś lubi może być więcej)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Placek po zbójnicku 3
Gulasz: mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju parę minut. Cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy około 1 godziny. Pod koniec duszenia dodać ogórki pokrojone w kostkę, przeciśnięty czosnek i ewentualnie jeszcze sól i pieprz. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli, mieszamy. Rozgrzewamy olej i smażymy placki wielkości patelni, na każdym usmażonym kładziemy porcję gulaszu i składamy na pół.