Sposób przygotowania:
Placek Poznański (niby wz-ka)
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywna piane, następnie dodać cukier, miksując dodawać do całości po jednym żółtko. Make , proszek mąkę ziemniaczana łączymy z łyżka kakao oraz łyżka inki dokładnie mieszany. Dodajemy wymieszane maki do masy z jaj i cukru za pomaca sitka, przesiana maka lepiej się łączy z ciastem, całość mieszamy bardzo delikatnie i dokładnie. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem, na dno blachy wykładamy pergamin, łatwiej będzie wyciągnąć ciasto po upieczeniu, gotowa masę wykładamy na przygotowana blachę, wstawiamy do pieca uprzednio rozgrzanego do temperatury 160 st. C ciasto pieczemy 50 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie wykładamy z blachy i rozcinamy na dwie części, warstwy można nasączyć alkoholem. Śmietanę 30 ubijamy w trakcie ubijania dodajemy cukier puder oraz zagęszczacz do śmietanki, ubita kremówkę wykładamy na jedna część ciasta, rozsmarowujemy po całosci, przykrywamy druga częścią ciasta. Placek można oblać polewa czekoladowa i dekorować obita śmietanka.