zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Placek renklodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na Placek renklodowy

Placek renklodowy

Składniki:

Placek renklodowy

 

  • słoik kompotu z renklod ( ew. moreli)
  • 10 dag masła
  • 14 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajko
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • aromat cytrynowy
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placek renklodowy
Masło utrzeć z cukrem na puch. Do utartego masła cały czas ucierając dodać cukier waniliowy i kolejno po 1 jajku. Kiedy masa będzie jednolita jak krem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i zapach cytrynowy. dokładnie wymieszać ciasto i równomiernie rozłożyć w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. W środku tortownicy umieścić połówkę odsączonej z soku renklody. Resztę odcedzonych owoców krajać w ćwiartki i układać promieniście naokoło centralnej połówki. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 50 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem.