lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Placek śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny placek śmietankowy z galaretkami..

Placek śmietankowy

Składniki:

Placek śmietankowy

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 zółte galaretki
  • 2 czerwone galaretki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Placek śmietankowy
BISZKOPT: Sześć białek ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do tego cukier oraz wbić sześć żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy z jajek. Całość barze wymieszać. Formę wysmarować margaryną lub obłożyć papierem do pieczenia, a później wlać na nią zrobione ciasto. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30- 35 minut. MASA: Galaretki czerwone i żółte rozpuścić oddzielnie. Galaretki odstawić do zimnego miejsca, żeby stężały, a następnie pokroić je w kostkę. Do mleka dodać cukier wanilinowy oraz zwykły cukier i dobrze wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, a następnie dodać do mleka i dobrze wymieszać. Śmietanę bardzo dokładnie ubić z cukrem pudrem i dodać do tego mleko z cukrem i żelatyną, jogurt naturalny oraz pokrojoną w kostkę galaretkę. Wszystko razem dobrze, ale delikatnie wymieszać. Na upieczony wcześniej spód wlać masę i całość wsadzić do lodówki.